Crisisopvang Leek biedt tijdelijk onderdak aan volwassenen en gezinnen die -om welke reden dan ook- op straat (zijn) komen te staan of hun woonsituatie (hebben) moeten verlaten. Iedereen heeft een eigen appartement en woont (met begeleiding) zo zelfstandig mogelijk. Inmiddels bestaat de opvang in Leek al 50 jaar! Een bitterzoete mijlpaal. Want, is dat een feest waard of een teken dat de crisisopvang tegenwoordig meer dan ooit nodig?
Hoe is de crisisopvang ontstaan? Waarom is de crisisopvang nog steeds nodig? In een interessante discussie bespreekt Mirjam Wijnja, social designer maatschappelijke thema’s over crisisopvang. Zij zit om tafel met:
In de crisisopvang krijgen mensen begeleiding via de methodiek Krachtwerk. Dit houdt in dat zij zelf doen waar ze goed in zijn en hulp krijgen waar nodig. Kinderen en jongeren krijgen een eigen begeleider. Er wordt gewerkt met de Veerkracht-methodiek. De begeleider geeft ondersteuning bij onder andere:
Hoe is het om aangewezen te zijn op de opvang en ondersteuning van Wender? Niemand kan dit beter vertellen dan de mensen die hier zelf mee te maken hebben (gehad). Ontdek hoe zij met onze hulp de touwtjes van hun leven weer in handen nemen. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Nathalie, dat we speciaal voor het vijftigjarig bestaan maakten.