Home Ervaringen De Werkerij betekent veel voor mij, hier ben ik echt mijzelf geworden

De Werkerij betekent veel voor mij, hier ben ik echt mijzelf geworden

Al jong werd bij Dave duidelijk dat hij een niet verbale leerstoornis heeft. Dit houdt in dat als je met hem praat, je niet doorhebt dat er iets is. Maar hij raakt snel overprikkeld en heeft moeite om externe indrukken te verwerken. Zijn thuissituatie was altijd al ingewikkeld. Rond zijn 16e loopt het zo uit de hand dat hij niet meer thuis kan wonen.

“Toen ik hier weg moest, had ik niks. Ik stond op straat.”

Ik verhuisde naar een woongroep met andere jongeren. Wat was dát een omslag zeg! Van een klein dorpje kwam ik ineens in een hele andere wereld. De stad Leeuwarden. Met altijd veel mensen en veel afleiding – dit was een heftige tijd voor me. Het ging hier eigenlijk ook van kwaad tot erger. Na ongeveer 2,5 jaar kon ik niet meer in de woongroep wonen, omdat mijn gedrag botste met de anderen. Toen werd ik ook nog eens van mijn opleiding gestuurd. Een dieptepunt in mijn leven.

Tijdens een Time-Out buiten de stad volgde ik een traject en heb ik waardevolle dingen geleerd. Bijvoorbeeld dat ik moet aangeven als ik iets niet snap of als iets niet lukt. Mensen zien niet aan mij wanneer het te veel voor me wordt, waardoor ik snel overvraagd word. Toch ging het eenmaal terug in de stad snel mis. Op een gegeven moment ging ik wonen in een eigen studio met tuintje, begeleiding kwam dan bij me langs. Ik kon al deze vrijheid niet aan. Verwaarloosde mijn huis en mezelf, was met andere dingen bezig. Toen ik hier weg moest, had ik niks. Ik stond op straat.

“Als ik er nu op terugkijk, had ik niet gewild dat het anders ging. Ik ben er goed uitgekomen.”

De tijd dat ik dakloos was, was zwaar. Elke dag stress over waar ik naartoe moest die nacht. Geen veiligheid of een eigen plek waar je terecht kunt. Terugkijkend besef ik dat dit echt een keerpunt was. Na een tijdje kon ik terecht bij de broer van mijn toenmalige vriendin. Hier kwam ik tot rust. Door hun hulp veranderde ik, alsof ik toen pas mezelf begon te worden. Dit was in 2018.

“Hier vond ik de stabiliteit en rust waar ik eigenlijk naar snakte.”

Zoals elke logeerplek was ook deze tijdelijk. Ik vertrok daar met alleen maar mijn kleren bij me. Verder had ik niks. Ik kwam terecht bij een ouder stel dat kamers verhuurde in hun huis. Zij hebben me heel erg geholpen, ik weet niet waar ik was geweest als ik deze mensen niet had ontmoet. Ze hielpen me met het huishouden, dagelijkse dingen en ik kon met hen overal over praten. Rond die tijd begon ik ook met een traject bij De Werkerij in Leeuwarden. Omdat ik niet gewend was een ritme te hebben, was dit in het begin best pittig. Vaak kwam ik te laat opdagen, of zelfs helemaal niet. Ik hielp eerst in de keuken, later begon ik met het repareren van fietsen.

“Toen ik hier begon met fietsen maken, was het een soort positief sneeuwbaleffect.”

De Werkerij betekent veel voor mij. Ik ben hier echt mezelf geworden. De begeleiding is heel tof en wil je overal bij helpen, ze steunen je. En wat me opvalt, is dat ze me hier als gelijke behandelen. Ze zijn er écht voor mij. Het is ook een fijn idee dat ik hier altijd terecht kan als iets niet lukt, of ik ergens tegenaan loop. Dat doe ik ook, en dan helpen ze me.

Mijn instelling is hier enorm veranderd. Ik repareerde fietsen, maar er is bij mij ook een soort knop omgedraaid. Dingen maken en repareren of opknappen vind ik leuk, ik krijg er energie van. Dit werd binnen De Werkerij gestimuleerd. Ik ben hier erg gegroeid. Bij een bedrijf in de buurt heb ik zelfs een leerstage gedaan en mijn heftruckcertificaat behaald!

“Het gaat nu goed met me. Dat had ik een paar jaar geleden echt niet verwacht!”

Ik werk nu bij een fietsenbedrijf. Elke dag ga ik hier met plezier naartoe en zet fietsen in elkaar, wel 40 per dag! Waarschijnlijk heb ik binnenkort een eigen appartement, en krijg ik dan ondersteuning via ThuisPlus van Wender. Dit betekent dat dezelfde begeleider die ik in De Werkerij had me thuis komt begeleiden. Erg fijn want we hebben al een vertrouwensband opgebouwd. Voor het eerst sinds lange tijd zie ik de toekomst positief tegemoet. Een fijn gevoel om te hebben.

Tabitha MOED
‘Op de dag dat ik bij hem introk wilde hij het al uitmaken’
Moed

Voor haar relatie verhuisde Tabitha van Den Haag naar Groningen. Op de…

Lees de ervaring
Nathalie Leek
‘Ik was niet dakloos, maar had ook geen thuis’
Sterk

‘Ik ben altijd een buitenbeentje geweest, anders dan de rest,’ vertelt Nathalie…

Lees de ervaring
‘Een eigen huis met begeleiding in Oosterwolde, dat wil ik graag’
Familie

Op zijn zestiende verloor Jurjen binnen twee maanden zijn beide ouders. Hij…

Lees de ervaring
Marinus bikkel
‘Weer ’ns te vissen, dat zou mooi wezen’
BIKKEL

Ooit was metselen z’n lust en zijn leven. Maar na een zwaar…

Lees de ervaring
Vrouwenopvang Veerkracht begeleiding
‘Ik hoef mij niet meer te verstoppen’
DAPPER

Ida werd jarenlang mishandeld en vernederd door haar verslaafde ex. Ze wilde…

Lees de ervaring
Gea (eigen)
‘Straattheater op het Alexanderplatz: dat was een mooi avontuur’
EIGEN

Een nachtvlinder, dat was Gea zeker. Concerten bezoeken, dansen, de kroegen in.…

Lees de ervaring
Altaib (kalm)
‘Ooit wil ik een vader voor mijn dochtertje kunnen zijn’
KALM

Tot zijn zestiende was Altaib (25) een vrolijke positieve jongen. Totdat hij…

Lees de ervaring
Ali (lief)
‘Oma zei altijd: je moet wél gezond blijven eten’
LIEF

Als jongeman verhuisde Ali (52) van Curaçao naar Nederland. Een sterke vent,…

Lees de ervaring
jongen
“Als jij iets ergs meemaakt en je zit daar heel erg mee, moet je dat niet in je hoofd laten maar het eruit praten en eruit huilen.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring
“Het is helemaal niet erg als je in zo’n situatie zit. Ik snap dat je daarover verdrietig bent.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring