Ida (dapper)

DAPPER

Home Ervaringen ‘Ik hoef mij niet meer te verstoppen’

‘Ik hoef mij niet meer te verstoppen’

Ida werd jarenlang mishandeld en vernederd door haar verslaafde ex. Ze wilde wel weg, maar hij hield haar in z’n greep. Totdat ze een kind bij hem kreeg en besefte dat het zo niet langer door kon gaan. Dankzij Wender liet ze het verleden achter zich en bouwt ze een nieuwe toekomst op.

Ida: ‘Ik was begin twintig toen ik hem ontmoette. We zaten beiden in een traject voor begeleid wonen. Hij woonde naast mij. Het klikte en wij kregen een relatie. Had ik toen maar geweten dat hij mijn leven tot een nachtmerrie zou maken… Maar, ik was jong en naïef.’  

Agressief

Hij had problemen. Was verslaafd aan coke, pillen, drank. En hij kon verschrikkelijk agressief worden. Die woede richtte zich steeds vaker op mij. Hij schold me dan voor alles uit, liet mij op de grond slapen, sloeg mij. Soms liep het geweld zo uit de hand dat ik bang was dat ik het niet zou overleven.

Ik heb meerdere keren in de crisisopvang gezeten. Toch kwam ik altijd bij hem terug. Gek genoeg voelde dat veilig: hij was mijn basis. Vaak ging het een tijdje goed, totdat bij hem de stoppen doorsloegen. Zo kwam ik steeds meer alleen te staan. Ik stopte met mijn opleiding, vrienden durfden mij niet meer te zien. Ik was alleen nog maar bezig met het zorgen voor mijn ex.

‘Ik vierde m’n dertigste verjaardag in de crisisopvang. Het was mijn fijnste verjaardag ooit.’

Zwanger

‘Ik raakte zwanger. Vanaf dat moment werd het alleen nog maar erger. De mishandelingen gingen door. Meteen na de bevalling gebruikte hij alweer drugs in ons huis. Het geld was vaak op; hij stal mijn spullen. De situatie werd steeds onveiliger. Hij moest een tijdje de cel in. Ik besefte me dat ik nu de keuze moést maken. Voor mezelf, maar vooral voor mijn kind.

Samen met de hulpverleners heb ik die stap gezet. Ik vierde m’n dertigste verjaardag in de crisisopvang. Het was mijn fijnste verjaardag ooit. Toch bleef de angst. Ik had eerder al geprobeerd om bij hem weg te gaan. Maar hij vond altijd uit waar ik was. Dan begonnen de bedreigingen, het stalken. De hulpverlening vond het beter dat ik ergens anders een nieuwe start zou maken.’

Plan

‘Zo kwam ik met Wender in contact. Samen hebben wij een toekomstplan gemaakt. Ver weg van hem. Ook om te voorkomen dat ik in mijn oude patroon verval. Dat ik ondanks alles toch weer terug zou gaan. Ik woon nu met m’n zoontje in een eigen huis. We krijgen gezinsbegeleiding. En ik heb een goede psycholoog: er is veel trauma om te verwerken.

‘Wanneer ik mij ga vervelen, gaat het fout. Ik loop daarom nu stage bij een dagbesteding, volg weer een opleiding. Ik heb zelfs nieuwe vriendinnen gemaakt. Het fijnste is dat ik mij niet meer hoef te verstoppen. Ik doe er weer toe en ik  mag vooruitkijken. Misschien dat ik nu de ruimte krijg om m’n grote droom waar te maken: een beautyzaak beginnen. Ik geloof dat ik dat kan.’

‘Een eigen huis met begeleiding in Oosterwolde, dat wil ik graag’
Familie

Op zijn zestiende verloor Jurjen binnen twee maanden zijn beide ouders. Hij…

Lees de ervaring
Marinus bikkel
‘Weer ’ns te vissen, dat zou mooi wezen’
BIKKEL

Ooit was metselen z’n lust en zijn leven. Maar na een zwaar…

Lees de ervaring
Gea (eigen)
‘Straattheater op het Alexanderplatz: dat was een mooi avontuur’
EIGEN

Een nachtvlinder, dat was Gea zeker. Concerten bezoeken, dansen, de kroegen in.…

Lees de ervaring
Altaib (kalm)
‘Ooit wil ik een vader voor mijn dochtertje kunnen zijn’
KALM

Tot zijn zestiende was Altaib (25) een vrolijke positieve jongen. Totdat hij…

Lees de ervaring
Ali (lief)
‘Oma zei altijd: je moet wél gezond blijven eten’
LIEF

Als jongeman verhuisde Ali (52) van Curaçao naar Nederland. Een sterke vent,…

Lees de ervaring
jongen
“Als jij iets ergs meemaakt en je zit daar heel erg mee, moet je dat niet in je hoofd laten maar het eruit praten en eruit huilen.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring
“Het is helemaal niet erg als je in zo’n situatie zit. Ik snap dat je daarover verdrietig bent.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring
“Ik was er klaar mee”

“Op een dag waren de jarenlange emotionele kwellingen en het lichamelijk en…

Lees de ervaring
weggaan
“Ik durfde niet weg te gaan”

“Ik ben vijf jaar mishandeld geweest door mijn ex-partner. Zowel fysiek als…

Lees de ervaring
“De hulpverlening heeft me van de straat gehaald.”

“Ik ben jong begonnen met drugs, op mijn 16e, 17e. Ik heb…

Lees de ervaring