Ernest (trots)

‘Ik wilde weer licht in mijn leven’

TROTS

Home Ervaringen ‘Ik wilde weer licht in mijn leven’

‘Ik wilde weer licht in mijn leven’

Een goed lopende sportschool, een mooie woning, vrienden bij de vleet. Toch kon het gebeuren dat Ernest Colic z’n zaak, huis en z’n goede naam verloor. Hij verkende de schaduwkanten van het leven. Belandde zelfs in de cel. Maar inmiddels is hij dankzij Wender op de weg terug. ‘Ik ben begonnen aan een heel nieuw hoofdstuk.’   

‘In 1992 vluchtte ik met mijn moeder vanuit Bosnië naar Nederland. Wij kwamen terecht in het Friese Garyp. Een andere wereld. Ik heb er een mooie jeugd gehad, heb zelfs vloeiend Fries leren spreken. Ja, toen was ik al een gedreven mannetje. Temperamentvol, energiek. En veel sporten. Ik zat op karate. Ben zelfs Nederlands Jeugdkampioen en Europees Kampioen geweest. Die sport was mijn alles.’

Het andere leven

‘Toen ik ouder werd, ging ik bij mijn stiefvader wonen. Een man die mij veel heeft geleerd. Respect hebben voor anderen, hard werken. Ik zat op het CIOS, deed het goed. Maar, rond mijn achttiende trok het andere leven. Ik ging veel uit. Ontmoette mensen die niet zo’n goede invloed op mij hadden. Toch genoot ik volop en leek er niets aan de hand.

Dat werd alleen maar mooier toen ik met een studiegenoot een sportschool opende. Een succes. De lessen zaten vol. Ik deed allerlei maatschappelijke programma’s met de jeugd. Het leven lachte me toe…. Voor even dan. Mijn zakenpartner en ik kregen meningsverschillen. Ik werd onterecht uit mijn pand gezet. De ruzies liepen daarna zo hoog op dat de politie eraan te pas moest komen.

‘Hulp vragen betekent niet dat je opgeeft. Het betekent juist dat je weigert op te geven.’

Twee kanten

Er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. Tuurlijk, er zijn dingen voorgevallen die niet hadden moeten gebeuren. Ik voelde mij onrecht aangedaan. De woede zat diep. Van de één op andere dag verloor ik mijn zaak, m’n huis, m’n goede naam. Mensen keken mij met de nek aan. En ik verloor het vertrouwen in de ander.

Het enige dat ik nog had was een tasje met kleding en een tandenborstel. Ik logeerde op adresjes. Er waren feestjes. Drank, drugs, vrouwen. Maar ook manieren om aan snel geld te komen. Als je helemaal niets meer hebt, is dit verleidelijk. Voor je het weet word je een wereld ingezogen waar het donker is, waar geweld en angst is. Waar je mensen om je heen kapot ziet gaan.’

Op straat

‘Ik sliep geregeld op straat. Dat was zwaar. Op straat ben je geen mens meer. Daar voel je jezelf een dier waar niemand naar omkijkt. Dat was moeilijk. In twee jaar van succesvol ondernemer, naar een bedje in de nachtopvang. Hoe dan…? Het dieptepunt was dat ik door de rechter werd veroordeeld tot een celstraf. In de gevangenis kreeg ik wel een nieuw inzicht. Ik wilde weer licht in mijn leven, geen duisternis.

In de cel kwam ik met Wender in contact. Met hen heb ik een plan gemaakt. Ik kon onder toezicht wonen bij Forensisch Wonen. Ik had weer een eigen dak boven mijn hoofd, kreeg hulp bij het wegwerken van m’n schulden. Mooi, maar ook lastig. Ik moest volhouden. Ik heb geaccepteerd dat ik dit niet alleen kan. Die duistere wereld waar ik uit kwam, het snelle geld; ze lonkten elke dag weer.

Nieuw hoofdstuk

Ik ben gestopt met drinken en blowen. Ik sport elke dag en mediteer. Ook ben ik vrijwilligerswerk gaan doen. Om weer gewone mensen tegen te komen. Om het vertrouwen terug te krijgen. Ik geef lessen in vechtsport aan statushouders en ik werk sinds een tijdje bij een fietsenproject.

Hulp vragen betekent niet dat je het opgeeft. Het betekent juist dat je weigert op te geven. Daarom ben ik blij dat de mensen van Wender er voor mij zijn. Dankzij hen is m’n leven weer iets waard en is er nog een toekomst. Ik kan weer trots zijn op mijzelf.’ 

Marinus bikkel
‘Weer ’ns te vissen, dat zou mooi wezen’
BIKKEL

Ooit was metselen z’n lust en zijn leven. Maar na een zwaar…

Lees de ervaring
Ida (dapper)
‘Ik hoef mij niet meer te verstoppen’
DAPPER

Ida werd jarenlang mishandeld en vernederd door haar verslaafde ex. Ze wilde…

Lees de ervaring
Gea (eigen)
‘Straattheater op het Alexanderplatz: dat was een mooi avontuur’
EIGEN

Een nachtvlinder, dat was Gea zeker. Concerten bezoeken, dansen, de kroegen in.…

Lees de ervaring
Altaib (kalm)
‘Ooit wil ik een vader voor mijn dochtertje kunnen zijn’
KALM

Tot zijn zestiende was Altaib (25) een vrolijke positieve jongen. Totdat hij…

Lees de ervaring
Ali (lief)
‘Oma zei altijd: je moet wél gezond blijven eten’
LIEF

Als jongeman verhuisde Ali (52) van Curaçao naar Nederland. Een sterke vent,…

Lees de ervaring
jongen
“Als jij iets ergs meemaakt en je zit daar heel erg mee, moet je dat niet in je hoofd laten maar het eruit praten en eruit huilen.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring
“Het is helemaal niet erg als je in zo’n situatie zit. Ik snap dat je daarover verdrietig bent.”

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling 2020 zijn verschillende kinderen die verblijven in…

Lees de ervaring
“Ik was er klaar mee”

“Op een dag waren de jarenlange emotionele kwellingen en het lichamelijk en…

Lees de ervaring
weggaan
“Ik durfde niet weg te gaan”

“Ik ben vijf jaar mishandeld geweest door mijn ex-partner. Zowel fysiek als…

Lees de ervaring
“De hulpverlening heeft me van de straat gehaald.”

“Ik ben jong begonnen met drugs, op mijn 16e, 17e. Ik heb…

Lees de ervaring