Home Ervaringen “Ik spoelde mijn biertje door de gootsteen en heb nooit weer een druppel aangeraakt”

“Ik spoelde mijn biertje door de gootsteen en heb nooit weer een druppel aangeraakt”

Als je keer op keer de verkeerde kaart trekt, valt het niet mee om je leven op de rit te houden. Yücel maakte van kinds af aan de ene na de andere droevige situatie mee. Hij ging daardoor middelen gebruiken, raakte zijn huis kwijt en kwam op straat te leven. Uiteindelijk werd Yücel opgevangen bij Wender en binnen een paar jaar kreeg hij de regie over z’n leven terug. Nu woont hij, met een beetje hulp, weer zelfstandig en heeft hij het contact met z’n familie hersteld. “Zonder de mensen van Wender was ik nergens”, vertelt hij over zijn leven vol met beproevingen.

Ambulante bewoner Yücel Wender.

Yücel is inmiddels 66 jaar oud en woont daarvan nu 52 jaar in Nederland. Al op jonge leeftijd verloor hij zijn moeder, toen het gezin nog in Turkije woonde. Zijn vader hertrouwde en het samengestelde gezin verhuisde naar Almelo om een nieuw bestaan op te bouwen. Op zijn 16e startte Yücel met een werk en leertraject en twee jaar later ging hij aan de slag bij een textielfabriek waar hij ook in de kost ging. “Mijn stiefmoeder had alleen oog voor haar eigen kind en trok die ook voor. Dus ik wilde weg. Die periode was voor mij heel heftig omdat ik als 18-jarige tussen mannen woonde van ongeveer 30 tot 40 jaar oud. Mijn broer werkte toen bij Philips in de gloeilampen. Ik kon bij hem komen wonen en ging bij hetzelfde bedrijf werken.”

Coma

In de periode dat Yücel bij z’n broer woonde, leerde hij zijn eerste vrouw kennen, Antonia. Zij had zelf al twee kinderen en samen kregen ze nog twee zoons; een eeneiige tweeling. Toen het stel nog maar korte tijd getrouwd was, viel Antonia midden in de drukke stad Groningen met haar fiets. “Ze kwam met haar hoofd terecht op de stoeprand en raakte in een coma. Daar is ze nooit meer uitgekomen. Ik zag het leven niet meer zitten en ging harddrugs gebruiken. Uiteindelijk was het mijn broer die zei “je moet weer wat met je leven gaan doen”. Toen ben ik in therapie gegaan om mijn problemen aan te pakken.”

Dealen

Eind jaren ’90 kreeg Yücel een baan in Nunspeet, waar hij iedere dag met de bus naartoe reisde. Hij woonde tot dat moment in Assen, waar hij ook zijn tweede vrouw opnieuw tegenkwam. “Ik kende haar nog van toen ik wiet dealde op straat om aan geld te komen. Zij kocht dat toen bij mij, maar toen ik werk kreeg in Nunspeet ben ik daarmee gestopt en bij haar ingetrokken in Hoogezand.” Samen hadden ze vijf kinderen. “Eigenlijk vier, want één van de kinderen bleek niet mijn biologische kind te zijn”, vertelt hij. De vrouw ging het slechte pad op, vertrok en kwam meerdere keren in de problemen. Totdat ze weer bij Yücel en hun kinderen op de stoep stond. Uit liefde voor de kinderen nam Yücel haar weer in huis.

Druppel

Lange tijd behandelde Yücel’s tweede vrouw hem als voetveeg en uiteindelijk zette ze hem aan de kant voor een ander. Dat was letterlijk de druppel, want Yücel raakte zwaar aan de drank. Ze overleed een jaar later door een auto-ongeluk samen met haar nieuwe vriend. De kinderen waren intussen weggehaald door de kinderbescherming en vanwege het heftige drankgebruik was er lange tijd geen contact met hen.

Wangedrag

Yücel was al jaren drankverslaafd, toen hij een jaar of vier geleden tijdens zijn werk betrapt werd op het drinken van alcohol. Daarop volgde ontslag, raakte hij ook zijn woning kwijt en ging hij op straat leven in Groningen. “Vaak sliep ik in het Noorderplantsoen, want ik wist in die tijd niet dat er hulp bestond voor daklozen. Op een gegeven moment kon ik terecht bij de opvang in Groningen en later bij een woonlocatie. Uiteindelijk ben ik naar Wonen Hoogezand gegaan, waar ik ongeveer een jaar heb gewoond. Ze hadden het niet makkelijk met mij vanwege mijn drankgebruik. Een paar keer ben ik bijna weggestuurd wegens wangedrag. Ook mijn broer had veel last van mijn gedrag; bij de Turkse vereniging hier in het dorp heb ik veel herrie geschopt en ruzie gemaakt. Mijn broer schaamde zich voor mij en daardoor hadden we lange tijd geen contact.”

Afgelopen

“Op een dag had ik genoeg van alle problemen. Ik zat op klaarlichte dag aan een blikje bier toen ik besloot dat het afgelopen moest zijn, spoelde het bier door de gootsteen en heb sindsdien nooit weer een druppel aangeraakt. Maar doordat ik zo plotseling stopte, kreeg ik epileptische aanvallen. Door overmatig alcoholgebruik wordt je bloed erg dun. Als je dan zomaar opeens stopt, krijg je bloedproppen in je hersenen en dat is gevaarlijk. Volgens de neuroloog had ik het gebruik moeten afbouwen, maar ik was zwaar alcoholist dus langzaam stoppen bestond voor mij niet.”

Alarm

Yücel is al meerdere keren in zijn woning gevonden na een epileptische aanval, maar gelukkig komt hij er tot nu toe steeds weer bovenop. De begeleiding vanuit Wender heeft een sleutel van zijn huis. “Iedere ochtend rond 10:00 uur ga ik naar Wonen Hoogezand om koffie te drinken. Als ik er om 10:15 uur nog niet ben, gaan ze me bellen. En als ik niet opneem, komt er iemand naar me toe. Bovendien heb ik nu een speciaal alarmsysteem met een valsensor om mijn pols.”

Negen

Ondanks de epilepsie is Yücel blij met zijn leven. Het contact met zijn broer is hersteld en hij geniet volop van zijn kinderen en kleinkinderen. “Ik zeg altijd ‘ik heb negen kinderen’ ondanks dat er daarvan zes van mezelf zijn. De andere drie beschouw ik ook als mijn eigen kinderen. Mijn jongste was één jaar oud toen de kinderen zijn weggehaald; hij is in de pleegzorg opgegroeid. Ik heb inmiddels ook contact met hem gezocht en hoop dat hij mij wil leren kennen.” Op alle kinderen en kleinkinderen is hij beretrots. “Vanmiddag komt mijn dochter op bezoek met mijn jongste kleinkind”, vertelt Yücel met fonkelende ogen.

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen? Klik hier.

Jongerecoach Lucas Kamers met Kansen.
“Door Kamers met Kansen heb ik weer de ruimte om zaken op te pakken”

Iedereen zal het wel herkennen: naarmate je ouder wordt en nog thuis…

Lees de ervaring
“Sommige mensen die ik nu begeleid, heb ik vroeger samen mee gebruikt”

Angela weet als geen ander hoe het is om op straat te…

Lees de ervaring
‘Het leven loopt niet altijd zoals gepland’

Ongeveer een jaar geleden kwam Sibe bij Wender terecht op een locatie…

Lees de ervaring
‘Ik ben weer de oude Carlie van vroeger’

Carlie heeft een bewogen jaar achter de rug, waarin ze samen met…

Lees de ervaring
Na 20 jaar heeft Raymond zijn leven weer op de rails

De 34-jarige Raymond heeft een turbulent leven achter de rug en dat…

Lees de ervaring
‘Ik hoop de kans te krijgen om als ervaringsdeskundige te werken’

Terwijl Bas in een blauwe trui en met gestekeld haar gaat zitten,…

Lees de ervaring
Vrijwilliger Annette: ‘Ik krijg kippenvel als ik het zo zeg, want ik gun die jongere gewoon het beste’

Ergens halverwege 2020 werd een hobby opeens weer razend populair: puzzelen. Middenin…

Lees de ervaring
Samenwerking als sleutel naar een eigen plek

Met twee grote tassen vol spullen loopt Jesse de kamer binnen. Stralend…

Lees de ervaring
Remco krachtverhaal
“Het contact met mijn kinderen herstellen, dat is prioriteit nummer één”

“We konden niet echt op vakantie, mede omdat mijn moeder in die…

Lees de ervaring
Tabitha MOED
‘Op de dag dat ik bij hem introk wilde hij het al uitmaken’

Voor haar relatie verhuisde Tabitha van Den Haag naar Groningen. Op de…

Lees de ervaring