Home “Het leven zonder begeleiding was erg lastig voor mij.”

“Het leven zonder begeleiding was erg lastig voor mij.”

Bij Wender lopen ontzettend veel verschillende soorten mensen rond, allemaal met hun eigen verhaal en uitdagingen. We streven ernaar om iedereen te helpen, of het nu gaat om psychische problemen, verslavingen, of gewoonweg om wat extra ondersteuning. Neem bijvoorbeeld Hendrik. Hij koos ervoor om in een woongroep te verblijven, waar hij wat extra hulp kon gebruiken om zijn leven op de rit te krijgen. Dankzij de steun van Wender woont hij nu zelfstandig in Groningen.

“Ik merkte dat ik het lastig vond om helemaal alleen te zijn en niet goed voor mezelf kon zorgen,” deelt Hendrik. “Na de hulp van Wender, destijds bekend als Zienn, in Leeuwarden kreeg ik de kans om zonder begeleiding te wonen. Maar dat liep al snel mis. Ik moest alles weer zelf regelen, inclusief de huurbetalingen, maar dat lukte me niet. Op een gegeven moment had ik zoveel schulden dat ik daar niet kon blijven wonen. Toen besefte ik hoe belangrijk die steun van begeleiding voor mij is. Daarom ben ik teruggekeerd naar Wender in Groningen bij Wonen Hoekstraat.”

Voortgang
“Ik heb PDD-NOS, wat betekent dat ik moeite heb met sociale interactie en contact met anderen.” Ondanks zijn verschillen met anderen, waardeerde Hendrik het gezelschap van mensen om zich heen. Hij had er ook geen problemen mee om met anderen te wonen die bijvoorbeeld verslaafd waren. “Dat hoorde nu eenmaal bij het huis.” Maar al snel ging het weer beter. “Wender hielp me met structuur, ik werd georganiseerder en ik merkte door middel van ondersteuning dat ik er weer aan toe was om een eigen plek te hebben. Ik heb veel geleerd, waardoor ik het weer aandurfde,” vertelt Hendrik.

Eigen plek
Als je bij Hendrik binnenstapt, zie je een mooie, opgeruimde woning. Hier en daar hangen er lijstjes aan de muur en de planten in de kamer maken de gezellige sfeer in de ruimte compleet. “Het wordt zelfs nog mooier!” geeft Hendrik aan. “Er komen nieuwe deuren, ramen, ik krijg een nieuwe keuken en badkamer, bijna alles wordt gerenoveerd. Daarna kan ik weer opnieuw beginnen met opknappen, dat vind ik leuk.” Nadat Hendrik Wender verliet, heeft hij eerst een jaar ‘proefgewoond’. Dat betekent dat de zelfstandige woning eerst nog op naam van Wender staat. Na dat jaar stond de woning al snel op Hendriks eigen naam.

Moussey
Verder heeft Hendrik een grote liefde voor dieren, voornamelijk voor zijn hondje Moussey. Helaas is Moussey een paar maanden geleden overleden. Hendrik wijst naar een kastje waar een foto staat met een kleine urn, daar zit ze in. “Ik zorgde al voor Moussey toen ik nog in de Hoekstraat verbleef. Meestal zijn huisdieren niet zo’n goed idee voor bewoners, maar ik liet zien dat ik bekwaam genoeg was om voor haar te zorgen. Gelukkig had niemand er een probleem mee dat er een extra bewoner op de Hoekstraat was. Ze was het lievelingetje van het huis.”

Moussey, het hondje van Hendrik.

Toekomst
Als je Hendrik vraagt naar de doelen die hij nu nog voor ogen heeft, geeft hij aan graag te willen werken. “De dierenambulance vind ik een leuke plek om te werken. Het liefst doe ik dit gewoon vrijwillig. Dit heb ik eerder gedaan en pak ik graag weer op. Ook heb ik een koksopleiding gedaan. Ik vind het leuk om mezelf te ontwikkelen en op een laagdrempelige manier een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij. Zo laat ik ook wel eens de hondjes uit van mijn overbuurvrouw. Ze heeft net een kindje gekregen, dus ik help graag.”

Opmerking: De naam van Hendrik is fictief en is veranderd om de privacy van de betrokken persoon te beschermen.

Benieuwd naar meer ervaringsverhalen? Klik hier.