Home Nieuws Afscheidsinterview vertrekkend voorzitter Vrienden van Wender

Afscheidsinterview vertrekkend voorzitter Vrienden van Wender

Bert Nijboer, voormalig wethouder van gemeente Tytsjerksteradiel, stopt na acht jaar als voorzitter van Vrienden van Wender. Ter gelegenheid van zijn afscheid hebben we hem kort geïnterviewd. Op de vraag welke momenten Bert het meest zijn bijgebleven, trekt hij een oude foto tevoorschijn met daarop bewoners van Wender. Ze zitten op een praam (boot), lachend en genietend. “Hier doe je het voor”, glundert Bert. “Dit doen we om het leven van mensen wat draaglijker te maken.”

Bert is nu zo’n 18 jaar met pensioen, maar heeft in die tijd allesbehalve stilgezeten en sindsdien meerdere vrijwilligersfuncties bekleed. Hij heeft onder meer bijgedragen aan de invoering van de ‘BurgumMobyl, een kleinschalig aanvullend vervoerssysteem in Burgum voor mensen met een fysieke beperking. Nog steeds rijdt hij daar maandelijks ritten voor. Daarnaast is hij voorzitter geweest bij de ijswegencentrale van Tytsjerksteradiel en heeft hij bijgedragen aan een participatieplatform voor het asielzoekerscentrum. Bert kiest ervoor om door te gaan naar zijn volgende, en naar eigen zeggen “laatste vrijwilligersklus”.

Vrienden van Zienn

Ruim acht jaar geleden kwam stichting Wender op zijn pad, wat toen nog stichting Zienn heette. Hij vertelt: ‘Bart Bakker, de vorige voorzitter, benaderde mij als opvolger omdat hij ging stoppen. Ik was op dat moment om me heen aan het kijken naar een extra vrijwilligersklus. Na het verhaal van Bart was ik om; deze rol paste heel goed bij mij. Het contact met de mensen heb ik als ontzettend fijn ervaren. Het is belangrijk dat ze zich weer veilig voelen. Door zoiets kleins als bijvoorbeeld een welkomstpakket, cadeau of een leuk uitje, kunnen we écht een verschil maken. De kers op de taart zeg maar.”

Respect

De boottocht met cliënten is niet het enige dat Bert is bijgebleven. Zo herinnert hij zich nog goed dat een ex-bewoner over zichzelf kwam vertellen tijdens een lustrumviering van Algemene Opvang Leeuwarden. “Hij was van wonen in de opvang weer helemaal zelfstandig geworden. Dat vond ik zo mooi. Dat er mensen zijn die aan de rand van de samenleving hebben gestaan en op een gegeven moment weer mee kunnen doen.” Het maakt ook dat Bert veel respect heeft voor de medewerkers van Wender “Ik vind het knap dat mensen zich dagelijks inzetten voor mensen met bijvoorbeeld psychische problemen, drugs- of alcoholverslaving.”

Andere kant

Het sociale aspect heeft Bert altijd geïnteresseerd. “In mijn werk heb ik vaak aan ‘harde’ zaken gewerkt, zoals financiën. Maar daarnaast heb ik altijd een liefde gehad voor de sociale kant van de samenleving. Het is niet dat ik het heb gemist in mijn eigen werk. Ik hield altijd wel van de duidelijkheid van cijfers; 1 + 1 = 2. Maar deze kant trok mij het meest toen ik met pensioen ging.”

Laatste klus

Bert vervolgt zijn vrijwilligersleven bij Present Nederland, een organisatie die mensen die vrijwillig anderen willen helpen in verbinding brengt met hulpbehoevende mensen. Klussen die een vrijwilliger van stichting Present doet, variëren van het opknappen van iemands tuin of muur in de woonkamer. “Bij Present komen ook aanvragen binnen vanuit Wender, dat is wel leuk.” Naast zijn vrijwillige taken geniet Bert ook van zijn pensioen. Hij werkt graag in de tuin en doet wekelijks aan padel, tennis of tafeltennis. Welk racket hij vasthoudt maakt niet zoveel uit; een balletje slaan dat kan Bert wel.

Ernst Janssen neemt het bestuurlijke stokje over als nieuwe voorzitter van Vrienden van Wender. We willen Bert ontzettend bedanken voor zijn werk de afgelopen jaren en wensen hem alle goeds in de toekomst!