Home Ervaringen “Door Kamers met Kansen heb ik weer de ruimte om zaken op te pakken”

“Door Kamers met Kansen heb ik weer de ruimte om zaken op te pakken”

Iedereen zal het wel herkennen: naarmate je ouder wordt en nog thuis woont, kan het wel eens botsen met je ouders. Dit kan de thuissituatie niet ten goede komen. Deze situatie kan er soms zelfs voor zorgen dat je niet aan leren toekomt en het behalen van je diploma een uitdaging wordt. Dat is vaak het moment waarop je verlangt naar een eigen plekje. Maar wat als je nog niet weet wat je nodig hebt, of het simpelweg allemaal even niet lukt? Dan schiet Kamers met Kansen van Wender te hulp.

Bij Kamers met Kansen krijg je begeleiding van een jongerencoach, die hulp biedt bij allerlei zaken, zoals geldzaken, huishouden, een gezonde levensstijl, relaties met anderen en natuurlijk je studie. Jouw coach geeft je net dat steuntje in de rug om verstandig om te gaan met wonen, leren en leven. Zo nu en dan zijn er contactmomenten tussen de coach, de coördinator en de jongere. Zo was er ook een moment met Niels. We gingen, onder het genot van een kopje koffie, in een café in Leeuwarden zitten om de afgelopen periode bij Kamers met Kansen van Niels te bespreken en te kijken welke groei hij heeft doorgemaakt.

Lastige jeugd

Niels kwam via school in contact met Kamers met Kansen. “Ik botste de laatste tijd veel met mijn ouders. Ik werd ouder, ontwikkelde mijn eigen mening en dat kwam niet overeen met hoe zij in het leven stonden.” Verder heeft Niels een lastige jeugd achter de rug, waardoor hij een laag zelfbeeld ontwikkelde en het moeilijk vindt om met tegenslagen om te gaan. “Nu ik een plek voor mezelf heb, vind ik de rust om te kijken naar mijn eigen proces. Bij Kamers met Kansen helpen ze me daarbij.”

Vriend

Lucas, de jongerecoach van Niels, vertelt: “Niels en ik hebben een goede klik. Ik zie mezelf niet alleen als zijn coach, maar ook als een vriend. Niels vindt het moeilijk om te focussen op de dingen die goed gaan. Het is fijn dat ik hem dan, op een laagdrempelige manier, het duwtje in de rug kan geven dat hij soms nodig heeft.”

“Vaak denken mensen bij Kamers met Kansen aan begeleid wonen, maar dat is het niet; we ondersteunen daar waar nodig. Het doel is om klaargestoomd te worden zodat je na een jaar de stap kunt zetten om alles zelf te doen.”

Jongerecoach Lucas Kamers met Kansen.

Jongerecoach Lucas in gesprek met Kamers met Kansen coördinator Petra.

Grenzen stellen

Het gaat nu de goede kant op met Niels. “Sinds ik begeleiding krijg vanuit Kamers met Kansen, leer ik om te gaan met de verschillen tussen mijn ouders en mij. Daardoor is onze band versterkt. Ik vind het nu leuk om met mijn ouders te eten. Het fijne is dat ik daarna lekker naar huis kan, naar mijn eigen plekje.” Verder heeft hij geleerd om beter grenzen te stellen, bijvoorbeeld op het gebied van school. Hij gaat een niveau lager studeren om meer rust in zijn hoofd te krijgen. “Het voelt misschien als een stap terug, maar ik zie dit niet als falen, want uiteindelijk kom ik er wel.”

Volgende doel

Nu het zo goed gaat met Niels, heeft hij een nieuw doel: een nieuwe zelfstandige plek om verder een toekomst op te bouwen. Hij is op zoek naar een plekje in Leeuwarden en als alles goed gaat, wil hij ook een kat. Verder is hij ook op zoek naar een baantje. “Door Kamers met Kansen heb ik weer de ruimte om zaken op te pakken.”

Meer informatie over Kamers met Kansen vind je hier.

Yücel
“Ik spoelde mijn biertje door de gootsteen en heb nooit weer een druppel aangeraakt”

Als je keer op keer de verkeerde kaart trekt, valt het niet…

Lees de ervaring
“Sommige mensen die ik nu begeleid, heb ik vroeger samen mee gebruikt”

Angela weet als geen ander hoe het is om op straat te…

Lees de ervaring
‘Het leven loopt niet altijd zoals gepland’

Ongeveer een jaar geleden kwam Sibe bij Wender terecht op een locatie…

Lees de ervaring
‘Ik ben weer de oude Carlie van vroeger’

Carlie heeft een bewogen jaar achter de rug, waarin ze samen met…

Lees de ervaring
Na 20 jaar heeft Raymond zijn leven weer op de rails

De 34-jarige Raymond heeft een turbulent leven achter de rug en dat…

Lees de ervaring
‘Ik hoop de kans te krijgen om als ervaringsdeskundige te werken’

Terwijl Bas in een blauwe trui en met gestekeld haar gaat zitten,…

Lees de ervaring
Vrijwilliger Annette: ‘Ik krijg kippenvel als ik het zo zeg, want ik gun die jongere gewoon het beste’

Ergens halverwege 2020 werd een hobby opeens weer razend populair: puzzelen. Middenin…

Lees de ervaring
Samenwerking als sleutel naar een eigen plek

Met twee grote tassen vol spullen loopt Jesse de kamer binnen. Stralend…

Lees de ervaring
Remco krachtverhaal
“Het contact met mijn kinderen herstellen, dat is prioriteit nummer één”

“We konden niet echt op vakantie, mede omdat mijn moeder in die…

Lees de ervaring
Tabitha MOED
‘Op de dag dat ik bij hem introk wilde hij het al uitmaken’

Voor haar relatie verhuisde Tabitha van Den Haag naar Groningen. Op de…

Lees de ervaring